TroostBoxX

TroostBoxX

 

De TroostBoxX is ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking die betrokken zijn bij een overlijden. De TroostBoxX kan ook gebruikt worden bij kinderen die te maken hebben met een overlijden.

De TroostBoxX is visueel, tastbaar, symbolisch en ritualistisch en is daardoor een hulpmiddel die voor, tijdens en na de uitvaart(week) ingezet kan worden om de dood en gevoelens daarover bespreekbaar te maken. Het is een hulpmiddel die (samen met begeleiding) met symbolen en rituelen opgebouwd kan worden voor, tijdens en na de uitvaart.

Met behulp van de TroostBoxX kan het afscheid van een overledene concreet worden gemaakt.

 

TroostBoxX bestaat uit:

  • postvak
  • klembordklem
  • herinneringslade
  • kaartenhouder en altaar
  • wijzer voor emotiemeter
  • 1 stickervel met mood-stickers
  • 4 symbolen: vlinder, hart, engel en ster
  • aftelkalender
  • 4 stickervellen met pictogrammen, dag-pictogrammen

 

 

De TroostBoxX wordt in blank populierenhout geleverd. Hierdoor kan de TroostboxX naar eigen inzicht versierd, beplakt en beschilderd worden met iets wat past bij de overledene en wat past bij de perso(o)nen die gebruik ma(a)k(t)en van de TroostBoxX. Bijvoorbeeld, de naam van de overledene kan je met sierletters plakken of schilderen. De box beplakken met bont-stof kan je de box aaibaar maken.

 

De TroostBoxX kan individueel aangeschaft worden maar ook in groepsverband.

 

De TroostBoxX kan al aangeschaft worden wanneer iemand te horen heeft gekregen dat hij/zij  door een ziekte zal overlijden. Door samen de TroostBoxX te versieren en te vullen zal de TroostBoxX een nog mooiere koesterplek worden na het overlijden.

 

De TroostBoxX en bijbehorende symbolen worden geproduceerd bij een bedrijf waar mensen werken met een verstandelijke beperking, mensen die blijvend arbeidsongeschikt zijn en mensen die ondersteuning nodig hebben om weer terug te keren naar de arbeidsmarkt. ( www.delentedoesburg.nl)

 

 

TroostBoxX

Kaartenhouder

Een hulpmiddel om een afscheid concreet en visueel te maken zijn bijvoorbeeld foto’s en pictogrammen. In de kaartenhouder kunnen (overlijdens)kaart(en), foto’s en pictogramkaarten geplaatst worden. De kaartenhouder kan ook naast de TroostBoxX gezet worden.

Postvak

Soms is het fijn om wanneer iemand is overleden een brief/kaart te schrijven of een tekening te maken met schuldgevoelens, verdriet en/of herinneringen

Brieven en tekeningen kunnen tijdens de uitvaartweek en na de uitvaartweek gepost worden in het postvak. De post kan via een luikje aan de achterkant uit de TroostBoxX gehaald worden. Tijdens de uitvaartweek kan er een keuze gemaakt worden welke post met de overledene mee gaat. Na de uitvaartweek kan de post eruit gehaald worden om een moment te creëren om bijvoorbeeld het gemis en/of verdriet te bespreken met begeleiding. Je zou kunnen afspreken om post die niet besproken mag worden in een gesloten envelop te laten posten. Ook is het mogelijk om een slotje op de klep achter de TroostBoxX te monteren, zodat bij groepsgebruik niet iemand de post ongevraagd eruit haalt.

 

Klembordklem

Met gebruik van de klembordklem kan een foto of een tekening de overledene op de TroostBoxX geplaatst worden. Hierdoor laat je zien wie er is overleden aan de perso(o)n(en) die gebruikt ma(a)k(t)en van de TroostBoxX.

Herinneringslade

Mooie herinneringen mogen bewaard worden in de herinneringslade. Ook is het mogelijk om de binnenkant van de herinneringslade met creativiteit te versieren wat past bij de persoon met een verstandelijke beperking en/of kind en wat past bij overledene.

Altaar

Wanneer je de kaartenhouder van de TroostBoxX haalt, ontstaat er een opstaand randje. Door het randje kan je de TroostBoxX gebruiken als een altaar. Hierop kunnen  van symbolen wat bij de overledene past met rituelen neergezet worden. Denk maar aan een kaarsje, een bloemetje of een ander symbool wat past bij de overledene.

Emotiemeter

Omgaan met emotie is lastig voor een persoon met een verstandelijke beperking. Bij de TroostBoxX zit een wijzertje. Dit wijzertje kan gemonteerd worden aan een van de zijkanten van de TroostBoxX. (In beide kanten is een gaatje geboord). Op de bijgeleverde stickervel bevinden zich 4 emoties-stickers. Boos (rood), Bang (groen), Verdrietig (blauw) en Blij (geel).

De stickers kunnen om de draaiing van het wijzertje geplakt worden. De persoon met een verstandelijke beperking kan met het wijzertje aangeven hoe hij/zij zich voelt. De begeleiding kan dan ook op de juiste manier handelen. Met gebruik van de TroostBoxX kan de brieven en tekeningen wat nog in de postvak bevindt besproken worden en de herinneringen uit de herinneringslade troost geven.

Symbolen Vlinder, Ster, Hart en Engel.

De meest gebruikte symbolen in de uitvaart. De uit hout gezaagde symbolen kunnen versierd worden door bijvoorbeeld te schilderen en te beplakken. Eventueel kan een foto van de overledene ook op een symbool geplakt worden. De symbolen kunnen eventueel opgehangen worden, maar passen ook in de kaartenhouden van de TroostBoxX. Wanneer de TroostBoxX in groepsverband is aangeschaft, kunnen de symbolen ook dienen als een sjabloon. Leg een symbool op een vel papier en omlijn deze. De symbolen kunnen worden uitgeknipt op ieders eigen manier beplakt, gekleurd worden of met een lieve tekst en eventueel in de postvak van de TroostBoxX gepost worden of meegegeven worden aan de overledene.

Aftelkalender

Een overlijden is onverwachte situatie die verwarring brengt in de structuur. Net als bij Kerst, sinterklaas en verjaardagen, die ook onrust geven, kan er tijdens de uitvaart gebruik gemaakt worden van een aftelkalender. Bij de TroostBoxX wordt een aftelkalender geleverd. De aftelkalender past in de kaartenhouder van de TroostBoxX, maar kan ook los neergezet worden.

 

De aftelkalender bestaat uit 12 bladzijdes.

1 voorblad: Het boekje wordt persoonlijker als je op de voorblad een eigen gekozen foto plakt.

10 aftelbladzijdes: Om duidelijkheid te geven kan er per dag  geschreven, getekend of met behulp van pictogrammen aangegeven worden wat op dagen voor de begrafenis/crematie  gaat gebeuren. Een uitvaart dient plaats te vinden na 36 uur en binnen 6 werkdagen. Er zijn voldoende aftelbladzijdes. wanneer werkdagen worden onderbroken door weekenden en feestdagen.

Op elke bladzijde kan er worden aangegeven wat er gaat gebeuren. Zo heeft de persoon met een verstandelijke beperking meer houvast.

 

1 blad voor de dag van de uitvaart: De dag van de uitvaart is spannend voor de persoon met een verstandelijke beperking maar ook voor de familie en begeleiding. Op dit blad kan geschreven, getekend of met behulp van pictogrammen aangegeven worden wat er gaat op deze dag gaat gebeuren. .

 

Na de uitvaart kan de aftelkalender functioneren als een dagboekje. Een dagboekje kan als hulpmiddel gebruikt worden om terug te kijken en het bespreekbaar maken wat er tijdens de uitvaartweek is gebeurd.

Pictogram stickervellen

 

De stickervellen bestaan uit:

  • dag-pictogrammen (zoals ze ook worden gebruikt in de pictoagenda),
  • pictogrammen die te maken hebben met overlijden en uitvaart

Pictogrammen kunnen helpen bij het geven van structuur. De stickers kunnen naast schrijven en tekenen geplakt worden op witte ruimte en achterkant van de blaadjes van de aftelkalender. Sommige pictogrammen van de uitvaart zijn ook in tweevoud. Een uitvaart heeft soms een avondwake en een uitvaartdienst. Condoleren gebeurt meestal rondom de uitvaart, maar ook wordt op een andere dag een gekozen voor een extra condoleance.

 

Dag-pictogrammen zijn in tweevoud. De wet zegt dat de overledene minimaal 36 uur en maximaal 6 werkdagen na overlijden begraven of gecremeerd moet worden. De 5 Werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Wanneer een feestdag (Pasen, koningsdag, hemelvaart, Pinksteren, kerst 25 en 26 december en nieuwjaarsdag 1 januari) op een van deze dagen valt, zijn het geen werkdagen. Zaterdag en zondag zijn ook geen werkdagen, maar het komt voor dat op deze dagen wel de uitvaart is. Door de weekenden en feestdagen komt het voor dat je stickers 2x nodig hebt om op te plakken.